milieustrip2.jpg

tekening: Evelyn Derksen 1977

Marieke-Odekerken-Evelyn.jpg

foto: Marieke Odekerken

Ondertussen ben ik zes jaar onderweg met Plantschap. Het diep-gewortelde gevoel dat het anders kan met onze aarde door te begin-nen het anders te doen vindt vruchtbare bodem. Gelukkig voelen steeds meer mensen het belang van een groene omgeving. Van land-schapsontwerper schuif ik langzaam op naar voedselbos- en voedselbostuinontwerper. Ik voel me bijzonder thuis in het ontwerpen van kleinschalige voedselbossen met een grote diversiteit. In dit werk blijk ik dezelfde duizendpoot die makkelijk zijpaden bewandelt naar organisatie, grafisch werk, illustraties of schrijven. Ook geef ik lezingen en cursussen over voedselbosbouw. Sinds juni 2016 ben ik bestuurslid van de Stichting Voedselbosbouw Nederland. Daarin kan ik bijdragen aan de missie om vele hectares voedselbossen aan te leggen in Nederland.

Natuur is de basis van alle bestaan. Natuurlijke kringlopen, micro-klimaten en biodiversiteit zijn intelligente systemen waar wij aard-bewoners onderdeel van zijn. Dat wij mensen ons gedragen alsof het allemaal exclusief voor ons mensen is opgetuigd laat diepe sporen na, dat kan inmiddels iedereen ervaren. Het goede nieuws is; er zit verandering in de lucht en daar draag ik aan bij! Klein of groot groen, wij hebben de sleutel tot herstel in handen. We kunnen het robuuste systeem met sterk helend vermogen dat de natuur is inzetten om de balans beetje bij beetje te herstellen.

Een paradijselijk groen en bosrijk Nederland heb ik voor ogen met oogstrelende landschappen, voedselbossen en echte tuinen. Ik werk graag samen om een mooi landschap te maken, liefst een Plantschap.

voor 2016